Kefir przy odchudzaniu.

Nowy rok, nowa ja – to znane powiedzenie towarzyszy wielu osobom na początku każdego roku. Wiele jest pól działania,w których można coś zmienić. Jednak najczęściej wybieranym postanowieniem noworocznym jest zmiana masy ciała. Potocznie zwane „odchudzaniem”, zrzucanie zbędnych kilogramów ma wiele twarzy.

Dlaczego tyjemy?
Przyczyn zbyt dużej masy ciała jest wiele. Każdego człowieka dotyczy co najmniej jedna z nich. Zaliczyć tu można:
– stres
– niski poziom aktywności fizycznej
– zła dieta
– niehigieniczny tryb życia
– niehigieniczny sposób odżywiania
– choroby metaboliczne
– wiek
Kolejność podanych zjawisk jest nieprzypadkowa – obecnie uważa się, że stres jest przyczyną większości chorób. Są to dane stale potwierdzane coraz to nowymi badaniami.
Nie od dziś mówi się o „zajadaniu stresów”. Stres charakteryzuje się utratą poczucia bezpieczeństwa. W takich sytuacjach osoba narażona na stres pragnie zaspokoić tę potrzebę, przez co spożywa coś, co podświadomie daje przyjemność. Tak wpływ stresu na spożywanie niewłaściwych posiłków wygląda od strony psychologicznej. Z punktu widzenia fizjologii zaś stres jest dla organizmu ogromnym wysiłkiem, co powoduje duże zapotrzebowanie na energię. Aby ją szybko dostarczyć podświadomie wybieramy wysoko kaloryczne potrawy o dużym indeksie glikemicznym. Zaspokaja to ogromną podaż na „szybką energię”, bez tracenia czasu na trawienie.
Niska aktywność fizyczna to niemal choroba cywilizacyjna. Problem ten dotyczy ludzi właściwie w każdym wieku, począwszy od dzieci w wieku szkolnym, skończywszy na osobach starszych. Sprzyja temu niewątpliwie rozwój technologii oraz tak zwany postęp cywilizacyjny. uważa się tak ze względu na mnogość udogodnień, które ograniczają a często wykluczają konieczność aktywności fizycznej – samochody, smartfony, ruchome schody itp. Współczesny człowiek nie ma czasu ani możliwości spalania zbyt dużej ilości przyjmowanych kalorii.
Zła dieta dawniej uznawana była za główną przyczynę otyłości. Jednak dziś wiemy, że pomimo niewątpliwie negatywnego wpływu na zdrowie, spożywanie wysoko kalorycznych posiłków powszechnie uznawanych za „fast foody” może nie odbijać się niekorzystnie na wadze, jeśli tylko dostarczymy sobie sporą dawkę ruchu. Nie zmienia to jednak faktu, że należy dbać o równowagę w proporcjach składników posiłku oraz jego ilości.
Niehigieniczny tryb życia i odżywiania nie odnosi się jedynie do dbałości o czystość. W pędzie codzienności często zapomina się o konieczności celebracji momentu pożywiania się. Brak jest czasu na spokojne przyrządzenie posiłku, brak jest czasu na odpoczynek po jego przyjęciu. Nieodłącznie jest to związane z poziomem stresu – nie tylko jest jego przyczyną ale także objawem. Zasadniczo higieniczny tryb życia powinien uwzględniać regularne pory pracy i odpoczynku, pożywiania się i wypróżniania.
Choroby metaboliczne, przede wszystkim dobrze znana cukrzyca typu 2, to objawy ekstramalnie nieprawidłowego trybu życia. Jej pojawienie się oznacza często nieodwracalne zmiany w strukturze narządów wewnętrznych oraz ich funkcji wydzielniczej. Nie oznacza to oczywiście, że nie można zapanować nad chorobą, jednak nigdy już nie wróci się do dawnej sprawności i witalności.
Wiek to najmniej istotna przyczyna otyłości. Zasadniczo wraz z wiekiem pojawiają się coraz większe trudności w utrzymaniu masy ciała, ze względu na okres przekwitania. Zarówno kobiety jak i mężczyźni cierpią wtedy na huśtawki hormonalne, co skutkuje nadmiernym osadzaniem się tłuszczu w tkance podskórnej. Jednak przy zachowywaniu prawidłowej diety przez wiele lat oraz codziennej dawce ruchu, człowiek jest w stanie kontrolować swój metabolizm do tego stopnia,że nie doprowadzi do podniesienia masy ciała.

Sposoby odchudzania
Najpopularniejszym sposobem na odchudzanie jest dieta. Powstało wiele diet, każdy rodzaj opiera się na konkretnej filozofii. Ich założenia są przeróżne. Począwszy na znanej „MŻ” (mniej…jeść), przez dietę białkową aż do owocowej. Z pewnością każda znajdzie zwolenników. Jednak należy pamiętać aby kierować się poradami rzeczywistych ekspertów – dietetyków. Specjalista najpierw zleci dokładne badania, następnie pomoże dobrać odpowiedni sposób żywienia. Ważne, aby nie ufać poradom internetowym, gdyż w pełni bezpieczne (unikające efektu „jojo”) diety są skuteczne tylko jako dobrane indywidualnie, uwzględniające potrzeby i możliwości naszego organizmu.
Współczesne trendy w dietetyce klinicznej zalecają łączenie zbilansowanej diety z dużą ilością ruchu. Warto tez wzbogacać ją w naturalne dary natury, które same w sobie są lekiem na wiele schorzeń.

Miód a odchudzanie
Kraina mlekiem i miodem płynąca – jak mawiał poeta. Rzeczywiście, miód to prawdziwe złoto wśród darów natury. Jako efekt pracy pszczół, zawiera minerały, wartości odżywcze i cukry charakterystyczne dla danego gatunku roślinności. Produktów pracy tych małych owadów jest wiele, każdy z nich posiada odrębne właściwości, które różnią się również w zależności od rośliny, na której został wyhodowany.
Miód to mieszanka cukrów kwiatowych. W jej skład wchodzą także minerały zawarte w pyłku. Podczas przetwarzania tej zdrowiodajnej mieszaniny pszczoły wytwarzają także tak zwany prpolis – kit pszczeli. Wartości odżywcze ukryte w pyłkach roślinnych są zbierane w postaci kuleczek pyłku osadzającego się na nóżkach owada, lub będące zmieszane z miodem mają na organizm bardzo korzystny wpływ.
Jak miód wpływa na odchudzanie? Przede wszystkim zaspokaja głód cukrów. Wypijany często w formie rozcieńczonej pozwala unormować pracę trzustki. Ponadto witaminy w nim zawarte wzmacniają organizm. Dzięki temu staje się on mniej podatny na stresy i choroby, może za to walczyć z nimi.

Rodzaje miodów
Najpopularniejszym miodem jest wielokawiatowy. Powstaje na bazie roślinności z różnoodnych okolic. Znaleźć w nim można pyłki kwiatów i traw oraz drzew liściastych i iglastych. Dzięki temu możliwe jest jego działanie w wielu układach orgnanizmu.
Istnieje również szereg miodów „specjalizujących” się w innych schorzeniach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here