Imbir na odchudzanie

W procesie odchudzania bardzo ważna jest odpowiednia dieta i stosowanie produktów przyśpieszających spalanie tkanki tłuszczowej. Kluczowymi produktami będą: pieprz czarny, pieprz cayenne, ale przede wszystkim imbir. Imbir przepisy na odchudzanie.

Imbir jest znany zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Ta doskonała przyprawa działa również jako naturalny lek. Jest bardzo skutecznym lekarstwem na przeziębienie. Można go stosować również jako środek przeciwko nudnościom. Kobiety mające bolesne miesiączki, często sięgają po imbir, żeby złagodzić bóle menstruacyjne. Przede wszystkim ten korzeń stosowany jest na poprawę trawienia, jeżeli narzekamy na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, możemy spróbować pić codziennie napar z imbiru. Dodatkowo podkręci nasz metabolizm. Codziennie rano wypijajmy domowy energetyk, zamiast odwadniającej kawy, czy mocnej herbaty. Zaparzmy wodę i wrzućmy trzy plastry imbiru obrane ze skórki. Nieco kwaśnego smaku doda cytryna, wyciśnijmy sok z cytryny zależnie od preferencji. Jeżeli nie jesteśmy w stanie wypić niesłodzonego napoju, możemy dodać łyżkę miodu. Bez problemu wraz z czasem, będziemy mogli się rozstać ze wszystkimi formami słodzenia.
Odchudzająca zupa, to zupa przygotowana z pieczonej dyni. Najsmaczniejsze i najtańsze dynie są w okresie jesiennym. Całą dynię (możemy wybrać dynię piżmową) kroimy na grubsze plastry i przekładamy do miski. Skrapiamy trzema łyżkami oliwy lub oleju kokosowego nierafinowanego. Dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu. Pieczemy dynię przez pół godziny, w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Wykładamy upieczone plastry i jak nieco przestygną obieramy je ze skóry. Wrzucamy do zagotowanej wody, nie może jej być za dużo, ponieważ zupa wyjdzie wodnista, a chcemy uzyskać formę kremu. Gotujemy aż plastry będą całkowicie miękkie, trzemy dwu-centymetrowy kawałek imbiru, obrany ze skórki bezpośrednio do zupy. Dodatek imbiru jest bardzo istotny, jeśli go nie użyjemy zupa będzie mdła. Na sam koniec dodajemy dwie duże łyżki mleczka kokosowego. Imbir to skarbnica witamin i minerałów. Najważniejsze z nich to: witamina C, witamina B6, witamina A, witamina K, wapń, żelazo oraz magnez. Imbir na stałe powinien zagościć na naszych stołach. Lepiej jest kupować cały korzeń, niż sproszkowany i suszony imbir w opakowaniu, ponieważ chcemy zachować bogactwo witamin. Smacznym i szybkim przepisem będzie sałatka z imbirem oraz kurczakiem. Pierś z kury kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni na oleju kokosowym. Dodajemy sól, pieprz, czerwoną paprykę oraz starty imbir (około jednej łyżeczki). Możemy imbir dodać na sam koniec wykończenia sałatki. Sałatę lodową umieszczamy w misce, dodajemy pokrojony w kostkę ogórek kiszony i pokrojoną paprykę. Przygotowujemy domowy dip. Potrzebujemy do niego jogurtu naturalnego oraz czosnku, soli i pieprzu. Wszystkie dodatki mieszamy razem. Sos dodajemy na kurczaka i danie gotowe. Możemy je zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Jeżeli bardzo lubimy kawę, możemy spróbować przygotować korzenną wersję. Filiżankę kawy z ekspresu dodajemy do przygotowanej mieszanki z imbiru (szczypta mielonego imbiru) oraz miodu (2 łyżeczki). Wszystko energicznie mieszamy, możemy dodać słodką śmietankę lub bitą śmietanę. Zetrzyjmy jeszcze trochę świeżego imbiru, aby wzmocnić aromat. Na obiad możemy jeść przygotowane piersi z kury w sosie azjatyckim. Będziemy potrzebować sosu sojowego, mleczka kokosowego, świeżego imbiry oraz sproszkowanej papryki. Piersi z kury kroimy w podłużne, cienkie paski – aby dotarło jak najwięcej aromatu do mięsa. Smażymy na oleju kokosowym, dodajemy ząbek czosnku pokrojony bardzo drobno, dodajemy następnie dwie łyżki sosu sojowego i wszystkie przyprawy. Najlepiej jest dodać około dwóch łyżeczek startego, świeżego imbiru. Smażymy aż do zarumienienia mięsa. Na sam koniec dodajemy mleczko kokosowe, aby powstał sos. Ten etap można pominąć, jeżeli nie mamy mleczka. Jeżeli dużo chorujemy, możemy przygotować leczniczą nalewkę z imbiru, która również pobudzi nasz metabolizm. Będzie nam potrzebny duży słoik. Korzeń należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na cienkie plasterki. Cytrynę pokrójmy w plastry. Imbir, cytrynę i trzy łyżki naturalnego miodu włóżmy do dużego słoika. Zalejmy zawartość alkoholem, najlepiej wybrać spirytus lub 40% wódkę. Słoik należy odstawić ciemne miejsce na około 4 miesiące. Po upływie tego czasu, możemy pić nalewkę na własny użytek. Wspaniale sprawdzi się przy problemach z przeziębieniem lub bólami brzucha. Imbir świetnie współgra z rybami, dlatego będzie to bardzo dobry pomysł na obiad. Jedna łyżeczkę imbiru, zmieszajmy z dwoma łyżkami sosu sojowego. Do powstałego sosu dodajemy dwa filety rybne z łososia, dodajemy jeszcze dwie łyżki oleju rzepakowego. Odkładamy na pól godziny do lodówki. Następnie pieczemy rybę w brytfance przez 25 minut, w 180%. Danie jest bardzo aromatyczne i smaczne. Aby uniknąć dodatkowych kalorii możemy zamienić olej rzepakowy na oliwę z oliwek. Jak widać imbir świetnie nadaje się do zup, dań mięsnych oraz rybnych. Powinniśmy na stałe włączyć go do naszej diety. Jeżeli chcemy przyjąć gości w domu, a nie chcemy się narażać na spożywanie dodatkowej porcji kalorii, możemy przygotować domowe, dietetyczne ciasteczka. Do miski wrzucamy płatki owsiane (1 szklanka), otręby (1 szklanka), mąkę (1 szklanka), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), posiekane rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem), dwie łyżeczki cynamonu oraz dwie łyżeczki sproszkowanego imbiru. Wszystko ze sobą mieszamy. W drugiej misce wymieszajmy jajko, olej (1/4 szklanki) i mleko (1 szklankę). Dodajmy mieszankę do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszajmy. Łyżką uformujmy na papierze do pieczenia ciasteczka i pieczmy 10 minut w 200 stopniach. Gotowe ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia. Świetnie nadają się do aromatycznej kawy lub herbaty z cytryną. Możemy je robić dużo wcześniej, po wystygnięciu przełóżmy do szczelnie zamkniętego, plastikowego naczynia. Mogą być dobre, nawet przez kilka tygodni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here