Mówi się, że pszenica jest zła, że gluten szkodzi, że najlepiej całkowicie zrezygnować z produktów pszenicznych. Czy rzeczywiście każdy z nas powinien wyeliminować gluten? I jak to zrobić, jeśli naprawdę jest to konieczne, a dotychczas nasza dieta była bogata w pszenicę? Właśnie o tym dziś porozmawiamy!
Zobacz też: http://www.nadwisla.pl/najczesciej-wystepujace-choroby-pszenicy/
Czy każdy powinien unikać pszenicy w produktach spożywczych?
Wiele osób twierdzi, że pszenica jest niewskazana dla każdego, bez względu na to czy ma problemy z jej trawieniem, czy też nie. Uzasadnieniem takiego zdania jest to, że pszenica ma zły wpływ na organizm, wywołuje szereg problemów, chorób. Specjaliści potwierdzają swoje zdanie wieloma badaniami i tym, że co prawda kiedyś ludzie jedli mnóstwo produktów pszennych i im nie szkodziły tylko dlatego, że ich jakość była lepsza. Obecnie, wiele produktów jest przetworzona, GMO i z tego też wynika fakt, że ta pszenica szkodzi.
Jest również druga szkoła do podejścia do pszenicy, która mówi, że z pszenicy powinny zrezygnować osoby, które rzeczywiście mają problemy z jej przyjmowanie. Te osoby mają albo zdiagnozowaną chorobę autoimmunologiczną, albo źle czują się po glutenie. Oczywiście te dwa aspekty są ze sobą bardzo spójne. W obydwu przypadkach, organizm na pszenicę nie reaguje dobrze, natomiast przy zdiagnozowanej chorobie ta reakcja ma bardzo szkodliwy wpływ, a jeśli tej choroby nie ma jest to szereg nieprzyjemnych objawów jak wzdęcia, gazy, problemy z wypróżnianiem. Warto też zaznaczyć, że są osoby, które nie posiadają alergii na gluten ani nie borykają się z różnymi dolegliwościami po jego spożyciu, także jak najbardziej nie muszą z niego rezygnować. Oczywiście mogą, aby np. ocenić czy o jego odstawieniu będą czuć się lepiej, ale w każdym razie nie jest to konieczne.
Odstawianie produktów glutenowych
Jeśli osoba boryka się z alergiami, wówczas odstawienie produktów z pszenicą powinno być natychmiastowe – w tej kwestii należy konsultować się z lekarzem. Jeśli natomiast chodzi o zrezygnowanie z glutenu z własnej nieprzymuszonej woli, to nie warto robić tego na raz, ponieważ gluten jest w wielu produktach i zwyczajnie taka natychmiastowa zmiana może być zbyt drastyczna. Warto podzielić ją na mniejsze kroki, np. w jednym tygodniu zrezygnować z fast foodów, jak pizza, kebab, hamburgery. W kolejnym tygodniu dodatkowo zrezygnować z drożdżówek, jeśli ktoś je spożywa, a w jeszcze kolejnym z pieczywa. I tak krok po kroku, sprawdzać czy czujemy się lepiej i jak reaguje na to nasz organizm.
Przeczytaj też: http://www.informacjanoclegowa.pl/389-2/