Czy kapusta kiszona jest dobra na odchudzanie?

Kuracja odchudzająca zawsze związana jest z ograniczeniem jedzenia. Co nie znaczy, że osoba odchudzająca się musi być nieustannie głodna. Jest zupełnie odwrotnie. Osoba taka musi być najedzona i nie może czuć głodu. Ponieważ głód sprawia, że jest się łakomym na jedzenie i podczas posiłku je się szybko i zawsze zjada się zbyt dużo. Aby podczas kuracji odchudzającej nie czuć nieustannego łaknienia trzeba jadać co najmniej pięć posiłków dziennie. Ponadto spożywać posiłki niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo zdrowe. Produkty niskokaloryczne sprawiają, że możemy zjeść więcej, a jednocześnie mieć czyste sumienie, że nie złamaliśmy zasad odchudzania. Do jednych z takich niskokalorycznych i bardzo zdrowych produktów żywnościowych należy kapusta.
Kapusta jest znana od bardzo dawna. Zachwalano ją i ceniono już w starożytności. I uważano, że kapusta może być lekarstwem na wszystkie choroby. Można ją spożywać tak zwaną białą, czyli bezpośrednio z główki lub można jeść kapustę kiszoną. Osoby będące na diecie odchudzającej zastanawiają się nad pytaniem, czy wspomaga kapusta kiszona odchudzanie?
Przed odpowiedzią na to pytanie warto wiedzieć co nieco o kapuście. Już kilka tysięcy lat temu ludzie uprawiali niektóre gatunki kapusty. Do rodziny roślin kapustowatych należy około czterdziestu gatunków. Rosną one zarówno w stanie dzikim, jak i są uprawiane. Uprawa niektórych gatunków kapusty rozpoczęła się już kilka tysięcy lat temu. W wyniku samoistnego skrzyżowania doszło do powstania dwóch gatunków kapusty. Zwanych kapustą warzywną i kapustą właściwą. Lecz istnieją także podgatunki kapusty. Wiele z pośród tych gatunków i odmian jest jadalna i uprawiana. Jeden rodzaj na paszę. Inny na nasiona. A jeszcze inny w celach bezpośrednio konsumpcyjnych.
Odpowiadając na pytanie trzeba przyznać, że kapusta biała i kapusta kiszona może odchudzać. I osoby odchudzające się praktycznie do woli mogą raczyć się kapustą białą, jak i kiszoną. Ponieważ kapusta z główki w 100 gramach posiada tylko 24 kalorie. A kapusta kiszona jeszcze mniej, bo tylko około 17 kalorii. Także z powodzeniem osoby z nadwagą lub osoby otyłe mogą spożywać kapustę. Najlepiej w postaci surowej, bo wtedy jest najzdrowsza i najmniej kaloryczna. Ale również po ugotowaniu, czy duszeniu. Oczywiście nie może to być tłusty bigos. Gdzie kapusta jest tylko jednym ze składników, a resztę stanowią mięsa i wędliny. W przypadku diety odchudzającej musi to być chudy kapuśniak.
Kapusta pozbawiona jest cholesterolu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Zawiera za to dużo minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jak magnez, żelazo, potas, sód, fosfor, oraz kilka cennych mikroelementów.
Magnez wspomaga układ nerwowy, stanowi budulec tkanki kostnej, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia pracę serca, poprawia odporność organizmu.
Żelazo wspomaga układ krwionośny, chroni przed skurczami mięśni, wzmacnia serce i układ nerwowy oraz układ odpornościowy.
Potas jest bardzo cennym elektrolitem, bo buduje i kontroluje pracę mięśni, wzmacnia serce, które też jest mięśniem, kontroluje poziom wody w naszym organizmie, reguluje ciśnienie krwi.
Sód wspomaga serce, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia organizm człowieka.
Fosfor w połączeniu z wapniem wzmacnia nasze układ kostny i zdrowe zęby, wspomaga również układ nerwowy.
Kapusta posiada również wiele witamin, jak witaminę A, C, B1, B2, B6, E, K, PP, U, H.
Witamina A wpływa pozytywnie na wzrok, skórę, włosy i paznokcie.
Witamina C podnosi odporność organizmu i jest sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem i infekcjami, poprawia pamięć, przyspiesza gojenie ran.
Witaminy z grupy B poprawiają stan układu nerwowego.
Witamina E jest witaminą młodości, bo opóźnia efekty starzenia się komórek w ciele człowieka, wspomaga również płodność.
Witamina K zapobiega osteoporozie i wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi.
Witamina PP dba o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wzmacnia też naczynia włosowate krwi.
Witamina U pomaga w nieżycie żołądka, oraz goi owrzodzenia.
Witamina H niezbędna jest w przemianie materii, ponieważ pomaga trawić tłuszcze i węglowodany.
Osoby dbające o smukłą sylwetkę wiedzą, że wspomaga kapusta kiszona odchudzanie i dlatego często gości ona w ich jadłospisie. Warto więc, aby osoby odchudzające się zwróciły uwagą na to cudowne warzywo. Tym bardziej, że jest ono kopalnią cennych wartości odżywczych. Jak i produktem, z którego można przygotować przepyszne dania.
Od wieków znane są zdrowotne właściwości kapusty. Na przykład sok ze świeżej kapusty rozcieńczony z wodą zalecany jest w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jak i osobom posiadającym złe wyniki morfologiczne. Liście z kapusty są lecznicze również w przypadku dolegliwości zewnętrznych. Jak w przypadku ropiejących ran, czy oparzeń. Wystarczy zrobić okład z miazgi liści kapusty.
Kapusta kiszona czasem nazywana jest kwaszoną. Nie ma to większego znaczenia. Ponieważ zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku chodzi o poszatkowane główki kapusty, które po posoleniu zostały poddane fermentacji. Następnie taka poszatkowana kapusta jest przechowywana w zalewie, w temperaturze od 0 do 15 stopni. W porze zimowej można ją przetrzymywać nawet parę miesięcy. Kapusta kiszona posiada również bardzo cenne właściwości. Jest wartościowym źródłem witamin, minerałów i błonnika, który przyspiesza przemianę materii.
Warto także zwrócić uwagę na kapustę pekińską i kapustę czerwoną. Ponieważ kapusta pekińska jest również bardzo wartościowa pod względem odżywczym. Zawiera dużo prowitaminy A, witaminę C, jak i najcenniejsze dla naszego organizmu minerały. A kapusta czerwona przeciwdziała nowotworom i zmianom miażdżycowym. Także warto, aby jedna i druga na dobre zagościła w naszym codziennym menu.
Kapusta od wieków jest niezwykle cenionym warzywem w Polsce. Trudno nam dziś wyobrazić sobie kuchni polskiej bez obecności w niej kapusty. I niewielu Polaków jest jej przeciwnikiem. Zdecydowana większość z nas przepada za daniami na bazie kapusty. Lecz i inne kraje doceniają jej wartość. Nawet do tego stopnia, że w Stanach Zjednoczonych i w Niemczech istnieje święto kapusty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here