Układanie diety

Mnóstwo osób ma zastrzeżenia do swojej wagi i chcąc schudnąć od kilku do nawet kilkudziesięciu kilogramów, poszukuje na to cudownego sposobu. Powszechnie wiadomo, co trzeba zrobić, by zacząć tracić na wadze – niezbędne jest wdrożenie lżejszej diety, zawierającej mniej cukrów i tłuszczów, a także więcej się ruszać. Te sposoby jednak nie zawsze działają w pożądanym stopniu, wiele osób ma też problem, by zastosować się do tych zaleceń. Niezależnie jednak od nich, warto pamiętać, że bardzo ważny dla odchudzania jest błonnik. Właściwie jest on istotny nie tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale dla wszystkich. Jest to składnik pokarmowy, którego nie powinno zabraknąć w niczyjej diecie, gdyż prowadzi to do fatalnych skutków. Niestety jednak, badania pokazują, że zdecydowana większość osób każdego dnia przyjmuje zbyt mało tego składnika. Powodem tego jest zwyczajna niewiedza – wiele osób nie wie, jak bardzo ważna jest ta substancja, nie tylko dla szczupłej sylwetki, ale też dla zdrowia. Świadomość konieczności jej dostarczania posiadają zwykle tylko osoby, które pragną schudnąć i sięgające po nią właśnie w tym celu, ale nawet jeśli ma się doskonałą figurę czy wręcz jest się zbyt szczupłym, nie można pomijać tego obowiązku. Dlaczego? Błonnik spełnia w organizmie niezwykle ważną rolę. Jest to włókno roślinne, które nie jest trawione przez organizm, ale jest wydalane. Przechodząc przez układ pokarmowy, działa jak miotełka, usuwając szkodliwe produkty uboczne przemiany materii. Poza tym błonnik dba o właściwy pasaż jelitowy. Kiedy go brakuje, trawienie znacznie spowalnia, a to powoduje wiele problemów. Najbardziej odczuwalnym z nich jest wzrost wagi, gdyż dochodzi do magazynowania tkanki tłuszczowej, ale nawet jeśli komuś to nie przeszkadza, powinien dbać o podaż błonnika. Spowolnione trawienie to także wiele problemów gastrycznych, jak niestrawność, ból brzucha, wzdęcia, a zwłaszcza zaparcia. Za każdym razem, gdy cierpi się na zaparcia, winny tego prawdopodobnie jest brak błonnika w diecie. To zaś jest groźniejsze niż może się wydawać. Częste zaparcia nie tylko są bardzo nieprzyjemne, powodują uczucie ciężkości i złe samopoczucie, ale też na dłuższą metę mogą wywoływać hemoroidy, a nawet raka jelita grubego! Dbanie o podaż błonnika jest jednym z najważniejszych elementów profilaktyki tego bardzo groźnego i bardzo często spotykanego (zwłaszcza u mężczyzn) nowotworu. Trzeba więc dbać, by składnika tego nie zabrakło. Światowa Organizacja Zdrowia podaje szczegółowe wytyczne na temat tego, ile błonnika każdego dna powinien zjadać każdy człowiek. Są to spore ilości, ale nawet spożywanie błonnika w mniejszych ilościach może dać znaczną różnicę, zarówno jeśli chodzi o samopoczucie i regularność wypróżnień, jak i spadek wagi.

Błonnik a odchudzanie

Kiedy chce się schudnąć, obowiązkowo trzeba wprowadzić do swej diety więcej błonnika. U osób, które do tej pory spożywały go mało, różnica może być tak duża, że nie trzeba będzie nawet robić wiele więcej poza spożywaniem tego składnika, gdyż trawienie od razu znacznie przyspieszy. Na brak błonnika w diecie narażone są zwłaszcza osoby, które bardziej lubią mięso niż warzywa i spożywają rośliny w małych ilościach. To w nich bowiem można znaleźć błonnik. Warto więc sięgać po warzywa, głównie surowe. Jeszcze lepszym źródłem błonnika są pełne ziarna, a więc kasze, makarony razowe czy ciemne pieczywo. Warto wzbogacić swą dietę w te pokarmy, a już po niedługim czasie można będzie uwolnić się od przykrych wzdęć, zaparć i poczuć się cudownie lekko. Kiedy zaś chce się mieć jeszcze więcej pewności, że spożywa się błonnik w odpowiedniej ilości, warto sięgnąć po specjalne preparaty. Wygodni mogą zażywać błonnik w tabletkach, ale lepszym wyjściem mogą być dużo częściej wybierane preparaty błonnikowe. Zwykle mają one postać proszku lub przypominają swą formą otręby, które rozpuszcza się w wodzie, soku czy innym napoju. Takie zawiesiny spożywa się codziennie w różnych ilościach, na przykład 3 razy dziennie. Daje to znakomite skutki, zwłaszcza że błonnik zawarty w takich preparatach jest całkowicie naturalny, a więc jest doskonale wykorzystywany przez organizm. Wytwarza się go na przykład z cykorii czy skórek jabłek. Spożywanie takich preparatów nie powinno być dla nikogo większym problemem, nie są one niesmaczne, raczej neutralne w smaku. Sięgnięcie po nie poleca się zwłaszcza osobom pragnącym schudnąć, a także chcącym uwolnić się od zaparć i poprawić swoje trawienie. W pozostałych przypadkach sięganie po nie nie jest konieczne – w zupełności wystarczy włączenie do swej diety pokarmów bogatych w błonnik, takich jak wspomniane produkty pełnoziarniste, warzywa, a także owoce.
Takie działania są bardzo ważne dla sylwetki, ale też dla zdrowia. Można będzie dzięki temu uniknąć zaparć, które są nie tylko męczące, ale też w dłuższej perspektywie groźne dla zdrowia, tak samo zresztą jak wszelkie inne problemy gastryczne. Skutkiem ubocznym zażywania błonnika czy spożywania go w formie pokarmów jest też zawsze utrata wagi – praktycznie nie da się schudnąć jeśli błonnika w diecie jest zbyt mało, gdyż jest to najważniejszy element mający wpływ na tempo trawienie. Poza tym duże ilości błonnika przyczyniają się do zachowania dobrego samopoczucia, gdyż można czuć się lekko, w przeciwieństwie do sytuacji, gdy w jelitach zalegają złogi strawionego pokarmu, w których dochodzi do procesów gnilnych. Powoduje to szereg przykrych problemów oraz ociężałość. Błonnik usuwa te złogi i często już samo to powoduje, że waga spada – w ten sposób można stracić nawet 5 kilogramów mimo iż tkanka tłuszczowa pozostanie nietknięta, gdyż wolne trawienie powoduje, że złogi w jelitach są naprawdę duże. Błonnik jest więc też szybkim i łatwym sposobem na schudnięcie bez podejmowania specjalnych działań. Warto zadbać o jego podaż i obserwować, jak wielkie daje to korzyści dzień po dniu – dla zdrowia, szczupłej sylwetki i samopoczucia. Można to polecić każdemu, bez względu na jego figurę i wiek, gdyż jest to ważne dla każdego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here