Suszenie żywności to jeden z najpozytywniejszych trendów ostatnich lat. Wystarczy zaopatrzyć się w dehydrator, żeby już wkrótce móc cieszyć się zdrowymi przekąskami, które zawierają wiele cennych składników odżywczych. Co ciekawe, w niektórych nowoczesnych urządzeniach można suszyć naprawdę wiele rodzajów produktów spożywczych. Dowiedz się, jakie smakołyki możesz przygotować w suszarce do żywności.
Owoce
Jednym z największych klasyków wśród suszonej żywności od lat pozostają owoce. Szczególną popularnością cieszą się jabłka, wiele osób sięga również po gruszki i banany. Co ciekawe, w większości dehydratorów można przygotować również czereśnie, żurawinę, brzoskwinie, śliwki czy też winogrona. Takie przysmaki to najlepszy sposób na ograniczenie słodyczy bez rezygnowania ze słodkiego smaku. W zależności od preferencji można zdecydować się na zakup tradycyjnej suszarki do owoców lub wybrać urządzenie, w którym można suszyć również inne produkty spożywcze.
Warzywa
Już od dłuższego czasu niemałym zainteresowaniem cieszą się chipsy warzywne, które można znaleźć w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością. Dzięki dehydratorowi z oferty internetowego sklepu Ronic takie przekąski można przygotować samodzielnie w domu. Eksperymentowanie z suszonymi warzywami może okazać się naprawdę fascynującą przygodą kulinarną. Smak suszonych buraków, marchewek czy też bakłażanów może być naprawdę miłym zaskoczeniem i to nawet dla osób niechętnie sięgających po warzywa w swojej codziennej diecie.
Grzyby
Suszenie grzybów może śmiało konkurować z suszeniem owoców, a być może nawet cieszy się jeszcze większą popularnością. Co roku w okresie jesiennym wiele polskich domów wypełnia się zapachem suszonych grzybów. Zdecydowanie warto zaopatrzyć się w świeże borowiki lub podgrzybki, a następnie umieścić je w dehydratorze. Dzięki temu można cieszyć się aromatycznymi zupami i sosami przez cały rok. Na dodatek w ten sposób można zaoszczędzić sporo pieniędzy, ponieważ suszone grzyby zdecydowanie nie należą do najtańszych produktów.
Zioła
W niektórych suszarkach do żywności można również samodzielnie przygotować suszone zioła. Jeśli na dodatek rośliny będą pochodziły z własnego ogródka, doniczek na balkonie lub pobliskiej łąki, to można spodziewać się naprawdę wyrazistego smaku i zapachu. Takie suszone zioła na pewno będą miały nieporównywalnie wyższą jakość niż ich odpowiedniki z supermarketów. W dehydratorze można umieścić m.in. bazylię, miętę, rumianek, majeranek i rozmaryn.
Mięso
Dla wielu osób możliwość suszenia mięsa w domu jest sporym zaskoczeniem. Jeszcze większą niespodzianką jest smak mięsa w takiej formie. Co więcej, podczas procesu suszenia w dehydratorze ze sklepu Ronic żywność nie traci zbyt wielu minerałów, witamin i innych cennych składników. Jest to także świetny sposób na przygotowanie zdrowych i pożywnych przekąsek, które przydadzą się zwłaszcza podczas długich wędrówek z plecakiem. Suszone mięso może być ponadto przechowywane nawet przez kilka miesięcy.