Ułożenie dobrej diety odchudzającej jest zadaniem dość skomplikowanym. Bo co to znaczy dobra dieta? Smaczna, czy bogata w składniki pokarmowe, witaminy, mikroelementy, czy dająca spektakularne efekty w postaci zmniejszającej się tkanki tłuszczowej – trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Dieta powinna być przede wszystkim bezpieczna dla organizmu, a jeśli jest przy tym smaczna i daje dobre rezultaty to jeszcze lepiej.
Decyzja o odchudzaniu jest więc decyzją o wyborze diety odchudzającej. Zanim zdecydujemy się na nią warto przeczytać, dowiedzieć się więcej na temat mechanizmów biologicznych ludzkiego ciała. Na wstępie warto mieć świadomość, że poszukiwanie diety, która pozwala dużo jeść i odchudza jest skazane na niepowodzenie. Podobnie jak poszukiwanie cudownej tabletki, jednego rodzaju suplementu, warzywa czy owocu, który odchudza. Objadanie się ponad normę zawsze skończy się nadmiarem masy ciała, jeśli dostarczona energia nie zostanie spalona poprzez aktywność fizyczną. Ten prosty mechanizm fizyczny czy biofizyczny jest jak równanie rozwiązywane na lekcji matematyki czy fizyki. Po obu stronach musi być taka sama wartość, jeśli w środku ma być znak równości. Przekładając to na naszą codzienność – jedzenia ma być tylko tyle ile organizm spali w ciągu doby, albo odwrotnie: spalić w ciągu doby należy tyle, ile zjedliśmy. Niby proste, ale w praktyce okazuje się często niewykonalne. Nawet bardzo często – Polacy to naród ludzi otyłych. Zajmujemy w tym względzie piąte miejsce w Europie. Grubsi od nas są tylko Niemcy, Czesi, Słowacy i Białorusini. Co rok ilość rodaków mających problem z utrzymaniem masy ciała na właściwym poziomie przyrasta o trzy punkty procentowe i nic nie wskazuje na to, że sytuacja ulegnie poprawie.
W poszukiwaniu dobrej diety warto zapoznać się z artykułami blogerów, lekarzy i opiniami osób piszących na internetowych forach tematycznych. Ciekawe informacje można znaleźć również na grupach w mediach społecznościowych. Wiele z nich ma charakter grup wsparcia, gdzie obok informacji merytorycznych jest również wiele porad praktycznych oraz wpisów dających psychologiczne wsparcie osobom odchudzającym się. Jeśli trudno jest wybrać z propozycji internetowych, to dobrym pomysłem jest udanie się do dietetyka. Specjalista od zdrowego żywienia najlepiej dobierze dietę do naszych potrzeb, sprawdzając przedtem nasze możliwości i ograniczenia zdrowotne. Wywiad i badania pozwalają ocenić jaka dieta będzie najbardziej skuteczna i przy tym bezpieczna. Dietetycy nie układają diet opartych na jednej grupie produktów. Dbają o różnorodność i bogatą zawartość witamin i minerałów. Sprawdzając możliwości organizmu często zlecają wykonanie testów na nietolerancję pokarmową. Czasem wyniki testów rozwiązują wieloletnie problemy z nadwagą – tak bywa przy wykryciu nietolerancji glutenu. Wyeliminowanie glutenu z diety natychmiast niemal przywraca równowagę i powoduje spadek wagi do poziomu prawidłowego.
Jeśli badania u dietetyka nie wykażą problemów z tolerancją laktozy warto do diety wprowadzić kefir. Jest to napój mleczny powstały w wyniku fermentacji kultur bakterii, które wspomagają florę bakteryjną jelit.
Ojczyzną kefiru są góry Kaukaz. Dużo kefiru spożywają Turcy. W ich języku słowo „keif” oznacza „dobre samopoczucie”. Proces fermentacji kefiru sprawia, że napój ten mogą pić nawet osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, o ile ilość napoju nie będzie przesadnie duża. Kefir na odchudzanie działa wzmacniająco, przeczyszczająco, ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwrakowe. W kefirze jest sporo witamin z grupy B, szczególnie B12 oraz kwas foliowy, a także witamina K. Kefir to bogactwo magnezu i wapnia.
Kupowanie kefiru w sklepie nie jest dobrym rozwiązaniem, gdy chcemy stosować kefir na odchudzanie częściej i w większych ilościach. Najlepiej przygotowywać napój samodzielnie.
Do przygotowania kefiru potrzebne jest niepasteryzowane mleko oraz kultury bakterii kefirowych. Można kupić te kultury w formie proszku w którymś dobrym internetowym sklepie z artykułami do produkcji napojów mlecznych czy serów, albo dodać do mleka kubek dobrego kefiru ze sklepu ze zdrową żywnością. Mleko należy umieścić w garnku i podgrzać do temperatury 80 stopni a następnie ostudzić. Najlepsze efekty uzyskuje się utrzymując kefir w temperaturze 22-26 stopni. Do studzonego mleka trzeba dodać kefir lub kultury bakterii w proszku, dobrze wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Fermentacja trwa około doby. Czasem, przy wyższej temperaturze i szczególnie aktywnych kulturach można napić się kefiru już po 12 godzinach, ale najpierw powinno się go na kilka godzin mieścić w lodówce. Kefir nie ma konserwantów, więc jego trwałość jest ograniczona do trzech – czterech dni. Warto więc odłożyć nieco gotowego produktu do słoiczka i mieć w ten sposób zakwas do produkcji następnej porcji.
Osoby na diecie odchudzającej powinny pić kefir świeży, który działa przeczyszczająco. Kefir kilkudniowy działa odwrotnie, więc przy problemach z usuwaniem treści zalegającej w jelitach lepiej mocno dojrzałego kefiru nie spożywać.
Kefir najczęściej znamy pod postacią napoju, ale można robić z niego doskonałe w smaku, bardzo delikatne twarogi. W tym celu należy w garnku umieścić kefir, podgrzać go do temperatury 80 stopni i nie mieszając podgrzewać przez około 20 minut. Następnie należy dodać sok z cytryny (jedna cytryna na litr kefiru), wymieszać delikatnie i zostawić do wystygnięcia. Kolejną czynnością jest odcedzenie płynu na gęstym sicie. Serwatki nie powinno się wylewać do zlewu. Można z niej przygotować doskonałe w smaku napoje z dodatkiem owoców. Osadzony na sicie twarożek umieścić w specjalnej formie do serów, jeśli taką mamy lub w zwykłym pojemniczku plastikowym i przechowywać w lodówce. Podczas podgrzewania kefiru można dodać sól, zioła i uzyskać serek smakowy. Twaróg uzyskany z kefiru jest bardzo delikatny i przypomina włoską ricottę. Można go wykorzystać do bezpośredniego spożycia lub przygotować z niego smaczny, dietetyczny deser lub upiec niezwykle delikatny sernik.
Kefir to napój, który wspomaga nie tylko odchudzanie, ale stymuluje trawienie w ogóle. Warto więc włączyć ten produkt do naszej diety na stałe.