Rodzaje białka w koktajlach

Koktajle proteinowe stają się nieodłączną częścią odpowiedniej suplementacji przy wysiłku fizycznym. Jednym z najważniejszych składników takich koktajli jest oczywiście białko. Na rynku dostępnych jest wiele różnych opcji, więc jak wybrać odpowiedni produkt dla siebie? W pierwszej kolejności warto zastanowić się nad tym, jaki rodzaj białka może znaleźć zastosowanie w koktajlach. Na co można się zdecydować i czym charakteryzują się poszczególne odmiany białka?

Białko sojowe

Pierwszą propozycją dla wielbicieli koktajli z dodatkiem białka jest białko sojowe. To jeden z najpopularniejszych wyborów, a to głównie z tego względu, iż wersja sojowa wyróżnią się niewielką zawartością tłuszczów nasyconych. Jednocześnie białko sojowe nie podwyższy poziomu złego cholesterolu i jest bogatym źródłem:

  • błonnika, wapnia i żelaza,
  • witaminy C, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego,
  • magnezu, cynku, potasu i fosforu.

To białko najwyższej jakości, które powinno się znaleźć w wielu koktajlach, spożywanych m.in. przed treningami, po treningach, ale też w ramach II śniadania, przekąski i podwieczorku. Białko sojowe ma również za zadanie wspierać pracę jelit.

Białko z serwatki

Drugą możliwością jest białko z serwatki, które jest nie tylko doskonałym uzupełnieniem pysznego i pożywnego koktajlu, ale też wspiera pracę układu nerwowego, obniża ciśnienie krwi i wykazuje się właściwościami antyoksydacyjnymi. To właśnie z tego względu białko z serwatki ma tak szerokie grono zwolenników. Regularne spożywanie takiego białka (szczególnie izolatu – niewielka ilość tłuszczu i węglowodanów) może nieść za sobą właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz antygrzybicze. Ciekawym produktem z wykorzystaniem omawianego białka jest koktajl białkowy Eat&Fit o smaku czekoladowym.

Białko kazeinowe

Coraz większym zainteresowaniem ze strony osób stawiających na koktajle cieszy się białko kazeinowe. Czym jest to spowodowane? Przede wszystkim tym, że białko należące do tej kategorii:

  • jest bogate w wapń,
  • korzystnie wpływa na utratę nadmiaru tkanki tłuszczowej,
  • wzmacnia kości.

Godne podkreślenia jest jednak to, że białko kazeinowe nie powinno być spożywane zbyt długo (np. kilka tygodni lub nawet miesięcy z rzędu), ponieważ może się to zakończyć utratą apetytu. Najlepiej jego wdrożenie do własnego planu żywieniowego byłoby przedyskutować wraz z wykwalifikowanym dietetykiem.

Białko grochu

Na co jeszcze można się zdecydować podczas przygotowywania domowego koktajlu? Oczywiście na białko grochu, które nie jest może tak rozpowszechnione, jak wspomniane wyżej odmiany białka, ale również niesie za sobą mnóstwo korzyści, o których warto byłoby się dowiedzieć przed sięgnięciem po ten produkt. Białko grochu zawiera w sobie sporą dawkę błonnika i wspomaga utratę zbędnych kilogramów, dlatego przydaje się m.in. na diecie odchudzającej. Jednocześnie dostarcza do organizmu pokaźną ilość cennych składników mineralnych i dba o rozbudowę masy mięśniowej. Tym sposobem decydują się na nie również sportowcy. Dobór odpowiedniego białka nie jest prosty, dlatego warto przeanalizować wszystkie dostępne opcje lub też zdecydować się na gotowe koktajle białkowe Eat&Fit z wybraną odmianą białka. Każda z zaprezentowanych propozycji ma swoje mocne strony.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here