Przepisy z jarmużem są naprawdę proste, a dzięki nim uzyskasz pyszne i bardzo zdrowe dania i koktajle. Jarmuż – przepisy dla każdego. Sprawdź nasze najlepsze propozycje przepisów z jarmużem!
Jarmuż – właściwości
Jarmuż to bardzo często niedoceniana odmiana kapusty, która posiada wiele znakomitych właściwości zdrowotnych. Warzywo to posiada długie, zielone liście, czasem przybierają też barwę fioletowo-zieloną. Jarmuż ma dużą zawartość błonnika, białka oraz mnóstwo witamin, w tym niezwykle cenną witaminę K.
Oprócz tego warzywo to posiada dużo soli mineralnych, potasu, wapnia i sulforafanu – to bardzo silny antyoksydant. Warto też zwrócić uwagę na zawartość beta-karotenu oraz luteiny. Zgodnie z badaniami, jarmuż wykazuje właściwości antynowotworowe. Wszystko to sprawia, że jarmuż jest cennym składnikiem naszego jadłospisu. Jak smacznie i łatwo gotować z dodatkiem jarmużu?
Jarmuż – przepisy
Co powiesz na pieczone talarki z selera z sosem jarmużowym? Przygotowanie tego dania zajmuje około 30-40 minut, potrzebujesz do tego 2 łyżki orzechów nerkowca, około 30-40 g jarmużu, 60 ml oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 10 g parmezanu, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz. Dokładnie obierz selera i pokrój w talarki, następnie dodaj do miski z oliwą, solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko i wstaw do piekarnika na 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Wtedy przechodzimy do jarmużowego pesto. Przypraż nerkowce na patelni, oderwij twarde łodyżki z jarmużu i zblenduj z oliwą, sokiem z cytryny, parmezanem, czosnkiem i nerkowcami do uzyskania jednolitej konsystencji. Dla smaku dopraw solą i pieprzem i podaj wszystko swoim bliskim.
Warto dodawać też do koktajli jarmuż. Przepisy na koktajle z jarmużu są bardzo proste, a same smoothies bardzo orzeźwiające, smaczne i dodadzą Ci energii na cały dzień. Co więcej – koktajl z jarmużu możesz przygotować w wielu różnych kombinacjach, dzięki czemu za każdym razem wypijesz coś zupełnie innego. Nasze propozycje to:
- duża garść jarmużu, pomarańcza, jabłko, pół cytryny, 1 łyżka siemienia lnianego, pół szklanki wody
- duża garść jarmużu, 2 pomarańcze, 1 łyżka siemienia lnianego, pół cytryny, pół szklanki wody
- duża garść jarmużu, szklanka truskawek lub malin, 1 łyżka siemienia lnianego, pół szklanki wody
Jaki koktajl z jarmużu wybierzesz? Decyzja należy do Ciebie!
Jarmuż może być też przekąską – przykładem są np. chipsy z jarmużu. Do ich przygotowania potrzebujesz dużych liści jarmużu, 1,5 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę czosnku w proszku oraz 1/3 łyżeczkę chilli.
Aby przygotować chipsy z jarmużu, umyj i poszarp liście, włóż do miski i wymieszaj ze wszystkimi przyprawami, a następnie rozłóż na blasze i piecz 10 minut z każdej strony w temperaturze 140 stopni. Prawda, że proste?