Aby zgubić kilka nadprogramowych kilogramów nie zawsze trzeba katować się drakońskimi dietami i przeprowadzać uciążliwe głodówki. Często wystarczy wprowadzić kilka istotnych zmian i nowych zasad w kwestii swojego odżywiania. Aby utrzymać zamierzony efekt i zapobiec powstawaniu efektu jojo zmiany muszą być wprowadzone na stałe, gdyż powrót do starego sposobu odżywiania może skutkować jeszcze większą ilością zbędnych kilogramów.
Po pierwsze należy zrezygnować ze słodkich soków i gazowanych napojów na rzecz wody mineralnej. Aby urozmaicić jej smak warto dodać do niej plasterek cytryny, odrobinę limonki, bądź kilka listków mięty. Taki napój ma korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu a co najważniejsze posiada zero kalorii. Aby uniknąć codziennego dźwigania butelek z wodą mineralną doskonałym rozwiązaniem jest zakup dzbanka filtrującego lub butelki filtrującej, którą można zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, na trening, na zajęcia fitness czy też na spacer. Taki dzbanek posiada wymienny filtr, który oczyszcza wodę kranową z wszelkich zanieczyszczeń, a często także wzbogaca ją w cenne minerały, na przykład magnez czy wapń. Jest to również spora oszczędność, gdyż filtr należy wymieniać jedynie co kilka tygodni. Butelki posiadają zazwyczaj datownik, który wskazuje dokładny termin wymiany filtra.
Czarną herbatę warto zastąpić naparem z zielonej herbaty, czerwonej herbaty, rumianku lub mięty. Dobrze jest również całkowicie zrezygnować z dosładzania kawy i herbaty. Ważne, aby codziennie wypijać przynajmniej półtora litra wody mineralnej, co pozwoli oczyścić organizm z toksyn i zapobiegnie uciążliwym obrzękom ciała i nieprzyjemnym wzdęciom. Wypijanie dużych ilości wody poprawia także jędrność ciała i wygląd cery.
Kolejną ważną kwestią jest wprowadzenie do swojego jadłospisu kilku porcji warzyw i owoców dziennie. W celu utraty kilku kilogramów słodycze warto zastąpić jabłkiem, bananem, jogurtem naturalnym, sałatką owocową, garścią orzechów czy migdałów. Odżywcze batony warto przygotować samodzielnie. Wystarczy zmieszać kilka łyżek płatków owsianych z wybranymi suszonymi owocami, orzechami i odrobiną miodu, wstawić do lodówki, a po kilku godzinach pokroić w małe prostokąty.
Dobrym pomysłem na smaczną i zdrową przekąskę jest przygotowanie puddingu z nasion chia. Takie nasiona wystarczy zalać mlekiem kokosowym, roślinnym lub krowim i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Nasiona napęcznieją i stworzą smaczny pudding. Nasiona chia można z łatwością zastąpić tańszym i łatwiej dostępnym siemieniem lnianym.
Do swojego jadłospisu warto jest wprowadzić regularne spożywanie płatków owsianych, najlepiej w formie owsianki, lub jako dodatek do jogurtu i czy owoców. Płatki owsiane są niskokaloryczne a dzięki dużej zawartości błonnika oczyszczają jelita jak miotełka. Oprócz błonnika są one niezwykle bogate między innymi w magnez, wapń oraz żelazo. Aby urozmaicić tradycyjną owsiankę można dorzucić do niej garść rodzynek, suszonej żurawiny lub odrobinę migdałów czy orzechów laskowych.
Siemię lniane warto spożywać na czczo, przed pierwszym posiłkiem. Dzięki dużej zawartości błonnika daje ono uczucie sytości, a dzięki zawartości wielu witamin ma ono zbawienny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci. Siemię jest także bardzo pomocne przy wszelkich podrażnieniach żołądka.
Istotne jest aby pieczone mięsa i ryby zastąpić potrawami gotowanymi lub przyrządzanymi na parze. Gotowane ziemniaki nie są wysokokaloryczne, jednak dobrze jest zrezygnować z zawiesistych, tłustych sosów i spożywać ziemniaki w formie delikatnego musu lub posypane koperkiem i aromatycznymi ziołami. Biały makaron oraz mąkę świetnie jest zmienić na produkty razowe, które posiadają o wiele więcej błonnika, dużo cennych wartości odżywczych i witamin.
Białe pszenne pieczywo również dobrze jest zastąpić pieczywem razowym bądź pełnoziarnistym. Takie produkty dzięki wysokiej zawartości błonnika powodują uczucie sytości na długi czas.
Chipsy, paluszki, orzeszki i inne słone przekąski można również z łatwością zmienić na zdrowe, lekkie potrawy. Doskonałym pomysłem jest samodzielne przyrządzenie chipsów z owoców lub warzyw, na przykład z batatów, bananów, jabłek, selera, buraków lub marchwi. Aby otrzymać takie przekąski wybrane warzywo czy też owoc należy pokroić w cienkie plasterki lub słupki, rozłożyć na papierze do pieczenia i wysuszyć w piekarniku w temperaturze około 150 stopni. Aby urozmaicić smak chipsów warzywnych można przygotować do niego lekki sos na bazie jogurtu naturalnego, koperku i kilku ząbków czosnku.
Oprócz dietetycznych i zdrowszych posiłków niezbędna jest także spora dawka codziennego ruchu w dowolnej formie, na przykład zajęć na siłowni, codziennego biegania, kilku minut ćwiczeń fizycznych w domowym zaciszu lub po prostu w formie długich spacerów z psem. Codzienna dawka ruchu na świeżym powietrzu nie tylko pozwoli zredukować wagę ciała, ale także pozytywnie wpłynie na odporność organizmu.
Odchudzanie bez diety jest możliwe, wymaga jedynie kilku zmian i drobnych wyrzeczeń. Nie należy spożywać kalorycznych posiłków w późnych godzinach wieczornych, gdyż powoduje to odkładanie się tkanki tłuszczowej i sprzyja tyciu. Kolację należy zjadać przynajmniej dwie godziny przed snem. Nie może być ona kaloryczna, tłusta i ciężka do strawienia. Dobrym pomysłem na dietetyczną kolację jest owsianka, kilka wafli ryżowych z dodatkiem serka wiejskiego, chudy twaróg ze szczypiorkiem, gotowane jajko, plasterek łososia na pieczywie razowym lub sałatka na bazie sałaty, pomidorów, papryki bez dodatku majonezu.
Pieczone na patelni mięsa można przygotować w specjalnym rękawie i upiec w piekarniku. Taki sposób nie wymaga dodawania do pieczeni oleju i jest zdrowszym zamiennikiem mięsa przygotowanego na patelni. Korzystny wpływ na redukcję wagi mają również ogórki kiszone i kiszona kapusta.
Książki kucharskie oraz blogi internetowe bogate są w dietetyczne przepisy. Z łatwością znajdzie się tam oryginalne przepisy na ciasta, desery, dania obiadowe, śniadania oraz kolacje.