Karczoch w kuchni i aptece. Odchudza i wzmacnia

Karczoch, czyli zielona szyszka z rejonu morza Śródziemnomorskiego znany w kuchni jest od setek lat. Jako składnik dań na polskim stole spotykany jest jednak od niedawna. Warto włączyć go do codziennej diety, bo zawiera mnóstwo wartościowych składników i substancji leczniczych.

Najczęściej wykorzystywaną częścią karczochów są liście. Lekko gorzkawe, dobrze sprawdzają się w marynatach, dlatego to najpopularniejsza forma wykorzystywania karczocha w kuchni. Marynowane karczochy dobrze komponują się w sałatkach, często spotykane są także we włoskich restauracjach jako składnik zapiekanek czy pizzy. Dlatego aż trudno uwierzyć, że roślina ta ma działanie odchudzające, bo kojarzona jest głównie z tłustym, pełnym węglowodanów jedzeniem śródziemnomorskim. Jednak karczoch na odchudzanie działa rewelacyjnie, choć posiada tez wiele innych cennych dla ludzkiego organizmu właściwości.

Wartości odżywcze, czyli co kryje karczoch?

Zielona bulwiasta szyszka posiada jadalne kwiaty. To w nich, zlokalizowanych w górnej części warzywa znajdziemy najwięcej dobra. Gorzki w smaku sok ukryty w mięsistych kwiatach ma dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Sok z karczocha wspomaga układ trawienny, pobudza wydzielanie soków pokarmowych oraz reguluje produkcję czerwonych krwinek. W koszyczku kwiatowym, który jest jadalną częścią karczocha znajdziemy bogactwo witamin B i C, rozliczne sole mineralne, karotenoidy, pektyny, enzymy oraz mnóstwo kwasów organicznych niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. To właśnie ta część karczocha wykorzystywana jest do przygotowywania potraw. Jeśli więc odetniemy koszyczki kwiatowe, dodamy je do pizzy lub zamarynujemy, warto łaskawie spojrzeć także na pozostałą część rośliny zanim zdecydujemy się wyrzucić ją do kosza. Liście zawierają bowiem flawonoidy oraz cynarynę, dlatego używa się ich do produkcji środków leczniczych.

Lekarstwo z karczocha zrób to sam

Karczoch na odchudzanie działa wspomagająco, ponieważ zawarte w nim substancje odżywcze wpływają pozytywnie na cały układ trawienny. Wiele preparatów ziołowych i wspomagających leczenie dolegliwości brzucha, układu trawiennego czy wspomagających funkcje pokarmowe powstaje na jego bazie. Ale żeby przekonać się samemu o tym, że karczoch na odchudzanie ma jakikolwiek wpływ, zanim udamy się do apteki warto spróbować przygotować napar z karczocha samodzielnie. Mało popularna w Polsce, jednak dobrze znana na południu Europy, jest herbatka z karczocha. Możemy zrobić ją wykorzystując resztki rośliny, jakie zostaną nam po gotowaniu włoskich potraw.

Herbata domowa, czyli karczoch na odchudzanie i ból brzucha

Przygotowanie herbatki z karczocha jest niezwykle proste. Wystarczy wykorzystać jadalne części rośliny, z której wcześniej przygotowaliśmy posiłek. Ścinki karczocha kroimy na drobno, by następnie wrzucić je do gotującej się wody. Aby wywar nabrał leczniczych właściwości potrzebne będzie nam zaledwie pół godziny. Przez pierwszy kwadrans gotujemy bowiem roślinę doprowadzając do wrzenia, następnie zestawiamy z ognia i odczekujemy kolejne piętnaście minut, aby napar „naciągnął”. Gorzkawy wywar można posłodzić używając miodu. Aby odczuć jego dobroczynne działanie i aby karczoch na odchudzanie zaczął działać zaleca się pić do dwóch szklanek naparu dziennie.

Karczoch na odchudzanie, co sprawia, że działa?

Lecznicze dla układu trawiennego właściwości, karczoch zawdzięcza obecnej w nim cynarynie. To główna, czynna substancja tej rośliny. Ma działanie regenerujące oraz pomaga odtruć wątrobę, zwiększa wytwarzanie przez nią żółci, czyszcząc tym samym z toksyn pęcherzyk żółciowy. Wpływa także na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi oraz tłuszczu. To dlatego karczoch na odchudzanie ma spory wpływ. Oprócz cynaryny, pozwala także regulować niedobory substancji, które często są problemem w trakcie stosowania diet odchudzających. Poprzez wysoką zawartość insuliny, karczoch sprawia, że węglowodany trawione są wolniej niż normalnie, a to oznacza, że nie mamy ochoty spożywać ich w nadmiernych ilościach, jak ma to miejsce w przypadku niestosowania diety. Zawarty w roślinach błonnik przeciwdziała zaparciom oraz wypełnia żołądek, redukując uczucie głodu. Sam karczoch zawiera mniej niż jeden procent tłuszczu, dlatego jest mało kaloryczny i nie podwyższa zawartości tłuszczu w naszych posiłkach. Każdy kto choć raz się odchudzał jak ważne jest to na diecie eliminacyjnej. Jest też moczopędny, dzięki czemu szybciej pozwala usunąć toksyny z organizmu.

Z kuchni do apteki

Mimo, że roślina ta nie występuje naturalnie na terenie naszego kraju, obecnie pod wpływem mody oraz popularności, karczoch dostępny jest w praktycznie każdym, lepiej wyposażonym stosiku warzywnym. To ważne, bo poza marynatą, do której często jest wykorzystywany, w codziennej kuchni zaleca się używanie go w postaci świeżej. Egzotyczny, o ciekawej budowie kwiatostan sprawia, że przygotowane z niego dania, nie tylko nabierają prozdrowotnych właściwości, ale także nadają wykwintny, elegancki wygląd serwowanym z ich dodatkiem potrawom. Jeśli jednak oprócz kolacji chcemy aby karczoch na odchudzanie naszego ciała miał większy wpływ, można sięgnąć po preparaty z jego zawartością. Tego typu środków i suplementów nie brakuje w aptekach. Ekstrakt z karczocha w dowolnej postaci (na półkach w aptece znajdziemy suchy jak i płynny odpowiednik) wspomaga także leczenie chorób przewodu moczowego, problemy z pęcherzem żółciowym, czy profilaktykę miażdżycową. Sok z karczocha pity codziennie wspomaga odchudzanie. Ma także działanie przeciwzapalne, spowalnia także wydzielanie wolnych rodników, a tym samym pozwala zachować młodość. Preparaty z zawartością karczocha, oprócz soku czy tabletek dostępne są także w formie kosmetyków. Karczoch na odchudzanie dodany do kremu raczej nie pomoże, ale warto zainteresować się jaki inne, dobroczynne działanie ma dla naszej skóry.

Kosmetyki z karczocha

Szczególnie warto zwrócić uwagę na obecność karczocha w kremach oraz preparatach do pielęgnacji włosów. Przeciwzapalne właściwości rośliny zapobiegają trądzikowi, a włosy myte szamponem z dodatkiem karczocha stają się mniej łamliwe, zyskują siłę i połysk.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *