Kapuśniak na odchudzanie.

Znalezienie odpowiedniej, efektywnej diety odchudzającej to zadanie niełatwe. Wprawdzie wciąż pojawiają się informacje o nowych dietach, to jednak dopasowanie diety do potrzeb i możliwości osoby, która zamierza schudnąć, nie jest rzeczą prostą. Od diet ludzie oczekują głównie skuteczności rozumianej wprost, czyli zrzucenia nadmiaru masy ciała. Lekarze i specjaliści od zdrowego żywienia uważają, że skuteczna dieta nie tylko odchudza, ale jest bezpieczna dla zdrowia i pozwala wykształcić nawyki prawidłowego odżywiania się, co jest niezwykle istotne dla utrwalenia efektów uzyskanych podczas odchudzania.
Najlepiej jest gdy odchudzanie staje się procesem rozłożonym w czasie i obejmującym poza dietą redukcyjną również zwiększoną aktywność fizyczną.
Samo odchudzanie cechuje się niezbyt skomplikowanymi mechanizmami działania. To rodzaj działania matematycznego, w którym ilość składników zawartych w spożytych posiłkach musi dostarczyć mniej energii, niż organizm zużyje w ciągu doby. Do obliczenia zapotrzebowania organizmu najpierw potrzebne jest zrozumienie pojęcia PPM, czyli podstawowej przemiany materii. Jest taka ilość energii, którą zużyje organizm pozostający przez całą dobę w stanie spoczynku. Na każdy kilogram ciała potrzebuje on wówczas 1 kilokalorię na godzinę, czyli 24 kilokalorie na dobę. Jeśli ktoś waży 60 kilogramów, to do utrzymania podstawowych funkcji życiowych jego organizm potrzebuje 24 kcal x 60, czyli 1440 kcal. Każda aktywność fizyczna pociągnie za sobą zwiększenie zapotrzebowania. Dlatego ruch jest tak istotny podczas kuracji odchudzających.
Osoby, które mają nadwagę zaburzyły tę równowagę i dostarczały organizmowi zbyt dużych porcji energii, którą ten kumulował, czyli odkładał w postaci tkanki tłuszczowej. Podczas kuracji odchudzającej chodzi o sięgnięcie do tych zapasów jak do wypełnionej spiżarni. Aby tak się stało trzeba mało jeść i bardzo dużo ćwiczyć.
Dieta dla osób ze znaczną nadwagą lub otyłością musi trwać długo. Zbyt szybka utrata masy ciała może być zagrożeniem dla prawidłowego funkcjonowania i stać się przyczyną groźnych chorób. Przy niewielkiej nadwadze można pozwolić sobie na bardzo intensywną, ale krótką dietę. Taki sposób odchudzania się polecany jest tym osobom, które mają mało czasu a chcą dobrze wypaść na ważnej imprezie: ślubie, studniówce, balu karnawałowym. Wśród ulubionych szybkich diet redukcyjnych jest warzywna dieta, której podstawą jest kapusta biała, a dokładnie zupa zrobiona z tego warzywa.
Kapusta biała, nazywana również głowiastą, to najbardziej popularne polskie warzywo. W kuchni narodowej mamy mnóstwo potraw, w których kapusta odgrywa rolę podstawową. Jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zasobna w witaminy i minerały. Wśród najcenniejszych witamin obok C, B, A, D, E jest witamina K – bardzo rzadka, ale niezwykle cenna dla naszego organizmu. Zjedzenie 100 gramów surowej białej kapusty pokrywa około 80 procent dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na witaminę K.
Zupa kapuściana na odchudzanie gotowana jest tylko z dodatkiem innych warzyw oraz przypraw, głównie ziołowych. Nie wolno do tej potrawy dodawać kostek rosołowych, mięsa czy kości, śmietany, zasmażki, masła lub innego tłuszczu – to jest zupa na czystej wodzie. Do przygotowania zupy potrzebne są: kapusta biała, marchew, pietruszka, cebula, seler korzenny i seler naciowy, pomidory świeże lub z puszki (ewentualnie koncentrat pomidorowy). Umyte i rozdrobnione warzywa gotuje się w dużym garnku do miękkości. Najlepiej utrafić w punkt al dente, aby uniknąć rozpadania się warzyw na drobne kawałeczki podczas częstego odgrzewania zupy. Do gotujących się warzyw dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny w ziarnach. Pod koniec gotowania dać pomidory, zagotować i przyprawić ulubionymi przyprawami: curry, kurkumą, imbirem, kuminem, papryką, czosnkiem. Do każdej jedzonej porcji warto sypnąć sporą garść zieleniny. Potrawy nie wolno doprawić solą.
Dieta oparta na kapuście dostarcza organizmowi bardzo mało kalorii przy znacznej ilości minerałów, witamin, błonnika. Ten ostatni jest szczególnie ważny, bo wspomaga układ wydalniczy.
Odchudzanie przy pomocy zupy nie powinno trwać dłużej niż 6 – 7 dni. Pierwsze dwa – trzy dni to posiłki złożone wyłącznie z zupy. Najlepiej spożyć ich pięć w równych odstępach czasowych. Wielkość porcji nie jest bardzo istotna – można dolewać sobie, jeśli ktoś czuje wielki głód, nie ma to większego wpływu na skuteczność kuracji. Między posiłkami nie wolno nić jeść, a jedynie pić wodę niegazowaną oraz herbaty ziołowe. Zamiast ziół można zaparzać herbatę zieloną lub czerwoną. Kawa nie jest zakazana, ale lepiej ograniczyć jej spożycie, ponieważ pita w dużych ilościach wypłukuje z organizmu jony niektórych minerałów, głównie magnezu i wapnia.
W trzecim dniu diety drugie śniadanie składa się z jogurtu naturalnego (mały kubek) oraz jednego owocu, a podwieczorek to ulubione owoce w ilości 150 gram. Trzy pozostałe posiłki to oczywiście zupa. Czwarty dzień zmienia skład obiadu – do zupy można dodać około 100 gram ugotowanego chudego mięsa drobiowego lub wołowego. W piątym dniu mięso można zastąpić rybą gotowaną na parze. Do końca diety zamieniać można tylko obiad z kolacją i jeść różne owoce. Po siedmiu dniach diety waga powinna pokazać 3 – 4 kilogramy mniej. Zupa kapuściana na odchudzanie jest bardzo skuteczna, ale kuracja wyczerpuje a brak licznych składników pokarmowych może prowadzić do niebezpiecznych deficytów zdrowotnych. powtórzenie kuracji możliwe jest po kilku miesiącach.
Nie ma jednak przeszkód do wykorzystania zupy z kapusty do codziennej diety po zakończeniu kuracji odchudzającej. Miseczka tej zdrowej i smacznej zupy zjedzona na obiad czy kolację dostarcza niewiele kalorii, a przy tym zaspokaja głód na długie godziny.
Do diety warto włączyć również inne potrawy z kapusty świeżej oraz kiszonej. Jedzenie tej ostatniej ze względu na bogactwo witaminy C polecane jest szczególnie zimą i wczesną wiosną, czyli w okresach znacznego spadku odporności i zwiększonych zachorowań wywołanych infekcjami wirusowymi lub bakteryjnymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here