Jogurt naturalny w diecie odchudzającej

Kuracja odchudzająca jako noworoczne postanowienie? Dlaczego nie! Każdy moment jest odpowiedni na rozpoczęcie działań, które w ogólnym rozrachunku przyniosą wyłącznie korzyści.
Nadwaga czy otyłość to poważny problem zdrowotny większej części naszego społeczeństwa. Z nadmiarem tłuszczu zmaga się 49% kobiet i aż 64% mężczyzn żyjących w Polsce. Tak wysoki odsetek ludzi z problemami utrzymania prawidłowej masy ciała plasuje Polskę na piątym miejscu w europejskich statystykach dotyczących nadwagi mieszkańców poszczególnych państw kontynentu.
Nadwaga i otyłość – terminy czasem używane zamiennie, ale określające inne rodzaje zwiększonej masy ciała, to problem estetyczny, zdrowotny jednostki, społeczny rozumiany jako koszty ponoszone przez państwo na leczenie ludzi z chorób spowodowanych nadmiarem kilogramów. Ludzie tyją, bo jedzą za dużo a przy tym są coraz mniej aktywni fizycznie. Dobowy bilans energetyczny u wielu mieszkańców zamożnych państw świata jest mocno zakłócony i przesunięty w stronę energii spożywanej. Tymczasem utrzymanie prawidłowej wagi cechuje zrównoważenie tego bilansu, czyli zużywanie całej dostarczonej organizmowi dobowej porcji energii. Jeśli przez dłuższy czas jedzenie przeważa nad spalaniem niezużyta energia gromadzi się i odkłada w formie tkanki tłuszczowej. Przyrost tkanki skutkuje upośledzeniem narządów ruchu, złym funkcjonowaniem serca i całego układu krążenia, układu oddechowego,, narządów wewnętrznych w jamie brzusznej. Osoby ze znaczną nadwagą zagrożone są cukrzycą typu 2, zawałem serca, udarem mózgu. Choroby często są powodem szybszego zakończenia aktywności zawodowej i przejścia na rentę chorobową. Scenariusz niezbyt ciekawy, ale niestety jest udziałem coraz większej liczby mieszkańców naszego kraju.
Jeśli więc ktoś zadecydował u progu Nowego Roku, że zrzuci kilka czy kilkanaście kilogramów nadwagi, to warto mu w tym kibicować i wspierać go.
Rozpoczęcie kuracji powinno być poprzedzone konsultacją medyczną. Badania krwi i moczu na oznaczenie podstawowych parametrów pozwalają ocenić ogólny stan zdrowia. Jeśli wyniki badań będą niekorzystne, lekarz rodzinny lub specjalista bariatra zleci wykonanie kolejnych badań, aby sprawdzić czy pacjent nie cierpi na jakąś poważną chorobę, która może znacznie utrudnić czy wręcz uniemożliwić przeprowadzenie kuracji, a na pewno wymusi zastosowanie metody kuracji bezpiecznych dla organizmu.
Obok konsultacji medycznej udać się również na wizytę do dietetyka i zlecić mu ułożenie diety odchudzającej. Specjaliści od zdrowego żywienia lepiej sobie poradzą z tym zadaniem, niż amatorzy. Dietetyk dobierze dietę, ustawi jadłospis, będzie monitorował jej skutki przez cały okres trwania kuracji.
Sięganie po diety znalezione w Internecie, kupowanie rozmaitych specyfików powinno być poprzedzone w miarę dokładnym sprawdzeniem opinii na temat ich skuteczności i skutków ubocznych. Szczególnie niebezpieczne jest stosowanie diet opartych na jednym rodzaju składników pokarmowych, na przykład diet białkowych, tłuszczowych czy warzywnych. Jeśli taka monodieta będzie stosowana zbyt długo, jej skutki mogą być fatalne, a czasem nieodwracalne. Poważne braki niektórych składników mogą być przyczyną ciężkich deficytów zdrowotnych, chorób przewlekłych, zaburzeń w funkcjonowaniu systemu immunologicznego. Jeśli takie mono diety ktoś chce zastosować, aby szybko zrzucić 2-4 kilogramy, to czas ich trwania nie powinien być dłuższy niż dwa tygodnie.
W dietach odchudzających warto uwzględniać pokarmy, które od dawna uznane są za szczególnie zdrowe i przydatne w kuracjach. Wśród takich produktów na wyróżnienie zasługuje jogurt naturalny. Jogurt naturalny odchudzanie nie tylko przyspiesza, ale ze względu na zawartość różnych składników działa wzmacniająco, ochronnie a przy tym jest bardzo smaczny przez co urozmaica nudną często i trudną do zniesienia dietę.
Historia jogurtu jest starsza niż cywilizacje. Prawdopodobnie był wyrabiany i spożywany już 15 tysięcy lat temu. Potem w okresie pierwszych cywilizacji w Mezopotamii i Egipcie stał się popularnym napojem. Do dziś jest najczęściej spożywanym produktem przez mieszkańców Półwyspu Bałkańskiego, Turcji i Kaukazu. Kaukaz jest miejscem, gdzie żyje znaczna liczba osób, które przekroczyły wiek stu lat. Ich dieta oparta jest na jogurcie, serach, warzywach, chudym mięsie, ziołach.
Jogurt naturalny ma kwaśny smak dzięki florze bakteryjnej, która znajduje w nim doskonałe warunki do rozmnażania się, co my obserwujemy w formie fermentacji. Jogurty naturalne sprzedawane w sklepach nie zawsze spełniają normy produktów, które warto stosować podczas diet. Dodawanie różnego rodzaju konserwantów, żelatyny, mleka w proszku, gumy arabskiej czy innych dziwnych polepszaczy smaku, konsystencji czy wyglądu jest zagrożeniem dla konsumentów. Jogurt można robić w warunkach domowych. Szczęśliwi posiadacze thermomixerów znają doskonale przepis na domowy jogurt. ale bez tego urządzenia czy innych domowych maszyn do produkcji jogurtów też sobie poradzić można. Niezbędny będzie termometr, gdyż podczas produkcji jogurtu trzeba uzyskać i utrzymać przez pewien czas temperaturę dokładnie 37 stopni.
Do przygotowania jogurtu potrzebne jest mleko niepasteryzowane oraz kubeczek jogurtu naturalnego bio czy eko. Mleko wraz z jogurtem należy umieścić w garnku i podgrzać do temperatury 37 stopni a następnie mieszając podgrzewać przez około 15-20 minut cały czas utrzymując temperaturę 37 stopni. Po tym czasie zestawić garnek z ognia, przykryć pokrywką i szczelnie owinąć ręcznikiem lub kocykiem, zostawić na kilka godzin. Najlepiej jogurt podgrzać wieczorem i zostawić do rana. Po 10-12 godzinach mamy mnóstwo pysznego i zdrowego jogurtu. Od razu trzeba odlać pół szklanki lub więcej do słoiczka i trzymać w lodówce do zakwaszenia następnej produkcji. Własnej produkcji jogurt naturalny odchudzanie zamieni w nowe doświadczenie kulinarne. Kto spróbuje sam zrobić jogurt – więcej nie kupi go w sklepie. Smak, zapach, konsystencja a nade wszystko skład gwarantują najwyższą jakość, która powinna cechować zdrową żywność.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here