Antybiotyki zwalczają bakterie, ale osłabiają mikroflorę bakteryjną jelit. Co jeść przy antybiotykoterapii? Z tego powodu bardzo ważne jest, aby zwrócić uwagę na to, co jesz w trakcie przyjmowania antybiotyku. Spożywane produkty, a także probiotyki, mogą pomóc ci w uzupełnieniu wyjałowionej flory jelitowej.
Antybiotykoterapia – jakie dolegliwości mogą się pojawić?
Zażywanie antybiotyku zaleconego przez lekarza pozwala na powrót do zdrowia oraz odzyskanie sił, należy jednak pamiętać, że tego typu preparaty charakteryzują się bardzo silnym działaniem. Dlatego też w wyniku ich stosowania możesz odczuwać rozdrażnienie czy pogorszenie nastroju. Oprócz tego możliwe są też nieprzyjemności jelitowe.
Na szczęście możesz samodzielnie wpłynąć nie tylko na złagodzenie tego rodzaju dolegliwości, ale i całkowicie je wyeliminować. Bardzo wiele zależy bowiem od tego, w jaki sposób się odżywiasz.
Co jeść przy antybiotyku?
Produkty powinny być dobrane w taki sposób, aby wspierać florę bakteryjną jelit. Ponadto dieta przy antybiotykoterapii ma wpływ na sprawność układu immunologicznego, o czym nie wolno zapominać. Zatem co jeść przy antybiotyku?
Twoja dieta przy antybiotykoterapii powinna być przede wszystkim urozmaicona i zbilansowana. Niektóre produkty są jednak szczególnie preferowane z uwagi na zawartość składników odżywczych czy witamin. Z pewnością polecany jest nabiał i fermentowane produkty mleczne takie jak jogurty bez cukru czy kefiry, lecz pamiętaj, by spożywać je kilka godzin po zażyciu antybiotyku, gdyż zawarte w nich substancje mogą osłabiać wchłanianie składników aktywnych preparatu.
Dieta przy antybiotykoterapii powinna zostać wzbogacona o różnego rodzaju produkty kiszone. Ogórki kiszone czy kapusta kiszona to nie tylko bardzo smaczne, tradycyjne dodatki do posiłków, ale też produkty bogate w naturalne bakterie probiotyczne tzw. naturalne probiotyki.
Nie można zapominać o warzywach i owocach, a także świeżo wyciskanych sokach. Pełno w nich soli mineralnych i witamin, wyjątkowo polecane są cytrusy. Ważne jest jednak, aby nie spożywać ich tuż przed lub po przyjęciu antybiotyków. Ponadto dieta przy antybiotykoterapii może zawierać więcej brukselki czy natki pietruszki. Tak wzbogacony jadłospis warto stosować nawet przez kilka tygodni po zakończeniu kuracji zaleconej przez lekarza.
Probiotyk – przed czy po antybiotyku?
W organizmie człowieka znajdują się bakterie probiotyczne – zamieszkują one układ pokarmowy. Odpowiadają za zachowanie równowagi flory bakteryjnej. W czasie przyjmowania antybiotyku dochodzi do jej wyjałowienia, co ma wpływ na gorsze samopoczucie i pojawienie się nieprzyjemności jelitowych.
Dlatego też bardzo korzystnym rozwiązaniem jest przyjmowanie probiotyków, które wspomagają uzupełnienie mikroflory jelitowej. Preparaty tego typu należy przyjmować około 2–3 godziny po zażyciu antybiotyku.
Artykuł sponsorowany.