Terapia antybiotykami jest czasami konieczna, ale niestety niszczy nie tylko chorobotwórcze bakterie – jest niekorzystna także dla tych dobroczynnie wpływających na nasz organizm. Bakterie probiotyczne zasiedlające nasze jelita zostają po antybiotykoterapii wyjałowione. Sprawdź, co jeść po leczeniu antybiotykami i jak wesprzeć florę bakteryjną jelit. Czy warto włączyć do diety probiotyki?
Jak działają antybiotyki i czym są probiotyki?
Bakterie probiotyczne, czyli probiotyki, to dobroczynne drobnoustroje zasiedlające ściany jelit. Biorą one udział w procesach trawienia pokarmów oraz oczyszczania jelit. Flora bakteryjna ma też wpływ na układ odpornościowy oraz na nasze samopoczucie.
Antybiotyki są konieczne przy infekcjach bakteryjnych, ale niestety nie działają wybiórczo. Ich ofiarami padają nie tylko „złe” bakterie, ale także te korzystne dla naszego zdrowia – bakterie probiotyczne. Może to skutkować wyjałowieniem mikroflory bakteryjnej jelit oraz pogorszeniem ogólnej kondycji organizmu.
Pamiętajmy też, że w czasie przyjmowania antybiotyku organizm źle reaguje na niektóre produkty i napoje – na przykład sok grejpfrutowy i produkty bogate w błonnik. Lepiej ich unikać, aby nie doprowadzić do nieprzyjemności jelitowych, które dodatkowo osłabią nasz mikrobiom.
Jak wesprzeć organizm po antybiotyku?
Najprostszym sposobem jest stopniowe rozszerzanie diety, tak by znalazły się w niej produkty bogate w probiotyki oraz prebiotyki.
Naturalne źródła dobroczynnych bakterii probiotycznych to kiszonki – kiszone warzywa i owoce, a także fermentowane przetwory mleczne np. naturalny jogurt, maślanka i kefir, a także kwas chlebowy, zakwas buraczany i kombucha, czyli fermentowana herbata.
Naturalne prebiotyki to cebula, czosnek, pomidory, ziemniaki (zwłaszcza ugotowane i ostudzone), banany oraz inne warzywa i owoce zawierające węglowodany złożone i polifenole. Dobrym źródłem prebiotyków są też kasze i pełnoziarniste pieczywo oraz makarony, jak również miód.
Pamiętajmy jednak, że przyjmowaniu antybiotyku sprawia, że układ pokarmowy staje się bardzo wrażliwy i newralgicznie reaguje na niektóre produkty. Czasami konieczne jest też przestrzeganie ścisłej diety po terapii antybiotykiem, więc nie jest możliwe dostarczanie odpowiedniej ilości probiotyków i prebiotyków z pożywieniem.
By przyspieszyć powrót do zdrowia i równowagi flory bakteryjnej jelit, warto po skończeniu leczenia antybiotykiem przyjmować probiotyk np. w postaci suplementu diety zawierającego starannie wyselekcjonowane kultury bakterii probiotycznych. Dzięki takiemu wsparciu okres rekonwalescencji po antybiotykoterapii przebiegnie znacznie sprawniej.
Dobrym wsparciem dla jelit po stosowaniu antybiotyku będzie także synbiotyk, czyli suplement diety posiadający w składzie zarówno probiotyk, jak i prebiotyk. W ten prosty sposób dostarczymy do układu pokarmowego zarówno dobroczynne drobnoustroje, jak i pożywienie dla nich, niezbędne, by zasiedliły jelita i jak najszybciej podjęły tam swoją pracę.
Dzięki nowym technologiom laboratoryjnym, zarówno probiotyk, jak i synbiotyk nie muszą być przechowywane w lodówce. Kapsułki są odporne na działanie enzymów trawiennych, aby mieć pewność, że do jelit dotrą żywe kultury bakterii.